Het Spoor 150 jaar spoorwegen in Nederland Bekijk groter

Het Spoor 150 jaar spoorwegen in Nederland

Gebruikt

Het Spoor 150 jaar spoorwegen in Nederland

Meer details

€ 5,00

Meer informatie

Het Spoor 150 jaar spoorwegen in Nederland

conditiegoed
Aantal pagina`s386
Uitgavejaar1989
Uitgegeven door Meulenhoff
AuteurProf. dr J.A. Faber
Kaft

Blauwe harde linnen hardcover met papieren foto omslag

StofomslagJa
ISBN9029096187

Beschrijving boek

Hondervijftig jaar geleden reed de eerste trein in Nederland, getrokken door de locomotieven 'de Snelheid'en 'de Arend'. In die anderhalve eeuw is er niet veel veranderd. Niet alleen bij de spoorwegen, maar ook in andere onderdelen van de samenleving. In Het spoor wordt in grote lijnen de geschiedenis van het Nederlandse spoorwegbedrijf beschreven - de nadruk ligt daarbij op de bedrijfsgeschiedenis van de NS in de laatste vijftif jaar en op de voortdurende wisselwerking tussen de spoorwegen en samenleving.

De acht auteurs hebben ieder vanuit hun eigen vakgebied naar de spoorwegen gekeken. De groei van het spoorwegnet veroorzaakte door de jaren heen veel maatschappelijke veranderingen, maar ongekeerd heeft de samenleving ook diepgaande invloed gehad op het spoor. Zo had de ontwikkeling van de techniek natuurlijk zijn weerslag op de veiligheid, maar ook op de dienstregeling van de NS; de veranderingen in de economie brachten sterk wisselende bedrijfsresultaten met zich mee, maar lieten bovendien de prijs van de kaartjes niet ongemoeid. Ook op vragen over de relatie met de overheid, de positie van de NS in de oorlogsjaren, wat er met de infrastructuur en het materieel gebeurde en hoe de spoorwegen er in de 21e eeuw zullen uitzien, geeft Het spoor een helder antwoord.

Onder eindredactie van prof. dr J.A. Faber is Het spoor een toegankelijk boek geworden met veel niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal.